Boek
Nederlands

Liefde is licht : religieuze teksten

Simone Weil (auteur)
+1
Liefde is licht : religieuze teksten
×
Liefde is licht : religieuze teksten Liefde is licht : religieuze teksten

Liefde is licht : religieuze teksten

Religieuze teksten van de Franse filosofe en mystica (1909-1943).
Titel
Liefde is licht : religieuze teksten
Auteur
Simone Weil 1909-1943
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Uitgever
Utrecht: KokBoekencentrum, © 2020
287 p.
ISBN
9789043533485 (paperback)

Besprekingen

De Franse schrijfster en mystica Simone Weil (1909-1943) heeft in haar korte leven veel geschreven, en van opvallend hoog niveau. Toch blijft ze in Nederland relatief onbekend. Het is dan ook toe te juichen dat er nu een Nederlandstalige bloemlezing is uit haar latere, religieuze teksten, voorzien van een verhelderende inleiding van Frits de Lange. De teksten zijn niet eenvoudig, maar Weils eigenzinnige ideeën zijn boeiend. Haar niet-traditioneel religieuze denken is bijzonder abstract. Ze verwijst naar sprookjes, Griekse tragedies en Plato's werken om te laten zien dat cruciale christelijke thema's universeel zijn. In het tweede deel staat de liefde centraal: de liefde van God, noodzakelijkheid en natuurwet, genade, de eenheid van goedheid, waarheid en schoonheid, en ervaringen van lijden en de acceptatie daarvan. De vertaling is erg Vlaams (qua zinsbouw en woordgebruik; op veel pagina's komt meermaals 'vermits' voor). De inleidingen door de vertaler werken verduisterend en zijn eige…Lees verder

Over Simone Weil

Simone Weil (Parijs, 3 februari 1909 - Ashford, Kent, 24 augustus 1943) was een Frans filosofe. Hoewel haar ouders beiden Joods waren, werden zij en haar broer, de wiskundige André Weil, opgevoed als agnostici.

Simone Weil was een leerling van de École normale supérieure. Zij studeerde bij de filosoof Alain, bij wie ook Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir studeerden. Simone Weil werd politiek actief vanuit een sterk besef voor rechtvaardigheid. Ze was als socialiste en marxiste onder andere betrokken bij het theoretische tijdschrift La Critique Sociale en het syndicalistische blad La Révolution Sociale. Ondanks lichamelijke problemen werkte ze in 1935 acht maanden lang in fabrieken (o.a. Alsthom) om het lot van de arbeiders te delen. Later nam ze deel aan de Spaanse Burgeroorlog, maar moest al snel terugkeren na een ongeluk waarbij zij zware brandwonden opliep.

In dezelfde periode bekeerde Weil zich tot het rooms-katholieke geloof, maar zij gin…Lees verder op Wikipedia